Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


De terugkomst van de politieke show

Debat regeringsverklaring Rutte IV

Gisteren zag ik weer een stukje van het politieke debat van de regeringsverklaring. Rutte begint met ongeveer het voorlezen van het nieuwe regeringsplan, totaal zinloos, want alle aanwezige mensen zijn daar al van op de hoogte. Dus voor wie houdt hij deze preek? Oftewel het is een politieke show.

Rutte leest het nieuwe regeringsplan voor, maar voor wie? Alle aanwezigen kennen de inhoud, dus het is tijdverspilling en puur voor de politieke show.

Explosieve losse flodder

Dan komt de explosieve Wilders. Hij ontspoort de regeringsverklaring-trein en gaat volledig off-topic met zijn persoonlijke beveiligingsverhaal. En in de kern heeft Wilders op dit punt zeker gelijk, het is bizar dat de zus van een veroordeelde moslimterrorist, die is opgepakt met bewapende terroristen, door het gebouw loopt zonder dat Wilders (of zijn beveiliging) daar van op de hoogte is. De gevaarlijke zus is lid van de VVD, de "gewone" zus zit in de kamer voor D66. Zonder te "namen en shamen" kun je dit duidelijk uitleggen als een serieus (beveiliging) probleem, omdat de één de ander simpelweg kan binnenlaten. Maar door zijn gescheld en getier horen ze alleen nog zijn toon. Oftewel het is een politieke show.

Wilders komt met een zeer scherp en pijnlijk punt wat betreft zijn beveiliging, maar door te "namen en shamen", overdreven boosheid en onfatsoen verander hij het zelf in een losse flodder.

Actieve miscommunicatie

Maar de regeringspartijen willen er niets van weten en klagen vooral over de vervelende toon van Wilders, en ja die toon is ook vervelend, zeurend. Het gaat steeds meer de kant van Simons op, de tegenpool aan de linker zijde. Je kunt een goede boodschap hebben, met de allerbeste bedoelingen, maar als je het te vervelend brengt, te zeurend, te niet-objectief en afwijkend van de kern, dan wordt het aandachttrekkerij. Dan wordt het prikken en steken en verliest de spreker zijn/haar geloofwaardigheid, met hoeveel kracht en serieusheid het ook gebracht wordt. Oftewel het is een politieke show.

Het politieke debat is de kunst om elkaar niet te willen begrijpen en op de achtergrond buiten het zicht alles doordrukken zoals je het wilt hebben. Er is geen uitwisseling van perspectieven, alleen gesloten voorgekauwde statements voor het publiek. Met modder gooien, kiezers trekken met de meest effectieve verdraaiingen van de waarheid en het weglaten van vervelende feiten. Oftewel het is een politieke show.

Het politieke debat is de kunst om elkaar actief niet te willen begrijpen.
Geplaatst: 19-01-2022 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).

Ook prikkelend?