Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Bewuste oneindigheid

Bewuste oneindigheid

Vraag jezelf eens af: Wat is oneindigheid? Neem even de tijd om het voor jezelf te beantwoorden.

"Weet" je het "goede" antwoord?

En ben je zo intelligent om met een "goed" antwoord te komen? Als je vrij snel een antwoord eruit flapt, dan kom je hoogst waarschijnlijk met een "voorgeprogrammeerde" omschrijving die je ooit is aangeleerd. Een definitie zoals je ze in woordenboeken vindt. Een simplistische vereenvoudig van een ongrijpbaar idee naar een ingesloten omschrijving. Maar als je echt even de moeite neemt om te proberen te "ervaren" wat oneindigheid is dan zul je ervaren dat het zich niet laat vangen. Je zult je verwonderen en misschien zelfs een beetje angstig voelen omdat je het "niet-weten" ervaart.

Denk bijv. eens aan


Maar wat als je kijkt naar alle mensen die nu leven? En als je door de tijden heen gaat kijken. Theoretisch is het eindig en zou je een lijstje kunnen maken van alle mensen die ooit geleefd hebben. Maar dan loop je uiteindelijk tegen het probleem aan, wanneer werd de mens, de mens. En als de kosmos werkelijk oneindig is, dan is er een kans van 100% dat er mensen bestaan buiten onze cluster van "mensheid". Oneindigheid betekend eigenlijk dat alles is. Of dat werkelijk zo is, kunnen we niet zeggen, omdat we niet met zekerheid kunnen bepalen of de kosmos werkelijk oneindig is.

Praktische toepassing van theoretisch gefantasofeer

Nu is oneindigheid misschien een nogal theoretisch begrip, waar je in praktijk wellicht niet direct zoveel mee kunt. Maar deze vereenvoudiging past ons denken continu toe op onze werkelijkheid. Wanneer je verlieft bent op iemand, dan valt dat niet te verwoorden. Je kunt een cheesy liedje schrijven, een mooi gedicht of het kapot analyseren in vele vereenvoudigde processen, maar de conclusie zal zijn dat je het niet kunt vangen. En eigenlijk kun je dit toepassen op elke verwoording of verbeelding die je maakt.

Paradox

Dit idee van ervaren i.p.v. "weten in woorden" kun je loslaten op alles. Als een vorm van relativering kun je dit toepassen. Natuurlijk zijn definities erg handig, vooral in communicatie, maar tegelijkertijd is het ook een paradox en dus ook een (enorme) beperking, die we regelmatig over het hoofd zien, of misschien ook niet willen herkennen.Geplaatst: 30-05-2016 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).

Ook prikkelend?