Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Praktische filosofie

046-breinprikkel-praktische-filosofie

Zweverige eindeloosheid?

Filosofie, voor veel mensen een zwaar en zweverig woord. Veel dikke boeken, veel namen, jaartallen, stromingen en vragen waar we eeuwig over door kunnen gaan. Na geprikkeld te zijn door vele citaten, vooral van grote filosofen, ben ik zelf ook in de boeken gedoken. Ik ben eigenlijk begonnen met De Vrolijke Wetenschap van Nietzsche, zonder ook maar enig idee te hebben waar ik aan begon en sindsdien kan ik het niet meer loslaten.

Filosofie is geen geschiedenis!

Om gelijkgestemden te vinden ben ik langs gegaan bij twee bijeenkomsten, waar ik het tegenovergestelde vond van wat ik zocht. Vooral wat ouderen, met te veel tijd, super veel opgeslokte kennis, maar vooral veel frictie en bewijsdrang onderling. Mensen die letterlijk de oude filosofen napraten, dat zijn in mijn ogen geen filosofen. Het zijn geschiedeniskenners, die elkaar met "feitjes" bestoken, om de discussie te kunnen winnen, die graag winnen zoals in een quiz op tv. Juist dat maakte dat ik persoonlijk weinig interesse heb in geschiedenis, namen, jaartallen, dat maakt mij niet zoveel uit. Wat juist interessant is aan geschiedenis, is dat je je een voorstelling kunt maken van hoe het was om in een dergelijke tijd te leven. Niet het leven van de keizer die iedereen afslachtte zonder pardon, maar de situatie van een gemiddeld gezien, het dagelijkse leven. Filosofie heeft voor mij meer de betekenis van levenswijsheid, gecombineerd met vrij denken, zonder oordeel, zonder beterweters, maar met andersweters.

Mijn filosofie

In mijn visie is filosofie een combinatie van logische beredenering, gecombineerd met openheid tot andere perspectieven en met een vleugje vrije fantasie, dat het idee helpt overstromen naar een nieuw idee. Geen kennis gedreven door (denken te) weten, maar inzicht door inbeelding. Mijn filosofie heeft als doel mijzelf en de wereld beter te begrijpen en de inzichten die daar door ontstaat toe te passen in de praktijk. Dus praktische filosofie!



Geplaatst: 22-10-2014 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).













Ook prikkelend?