Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Discriminatie

Anders & gelijk, afwijken v/d norm, oordelen en extremisme

Ik benader "discriminatie" als thema heel ijskoud (rationeel) en universeel, gefocust op de kern en een oplossing. Die oplossing voor discriminatie ligt volgens mij vooral in het bewust worden hoe wij als mens werken. Hoe werkt ons brein en hoe gaan we daar mee om. Hoe meer mensen zichzelf begrijpen, hoe meer mensen inzien dat we allemaal soms te snel oordelen, soms rare dingen aangeleerd krijgen en hoe ons menselijke brein werkt, des te minder discriminatie er in de wereld zal zijn.

BreinPrikkel 004: Imperfectie is perfectie

Onderscheid maken

Discriminatie is onderscheid maken. Misschien ben jij een vooral een honden- of kattenmens, dat is een onderscheid, een voorkeur. Honden volgen hun baasje, katten gaan hun eigen weg. Geen van de twee is "beter", maar ze zijn wel verschillend. Misschien mag je jongste kind (of een kort mens) niet in de achtbaan, omdat er dan een hoog risico is dat het kind er uit valt. De achtbaan is namelijk ontworpen voor een gem. lengte. Eigenlijk is dat discriminatie, maar het is goedbedoeld en in de praktijk is het onmogelijk om met ieder uniek individu rekening te houden. Daarin blijft het zoeken naar een balans.

Vooroordeel

Discriminatie is een probleem als het slechte intenties heeft of (sterk) uitgaat van vooroordelen. Positieve discriminatie kan ook een probleem zijn, bijv. door vriendjespolitiek. Maar het is ook lastig. Mag je niet je beste vrienden of familie aannemen bij je eigen bedrijf? Dat maak je als eigenaar toch zeker zelf wel uit(?). Bij de overheid ligt dat weer anders.

Extremisme

Extremisme ontstaat uit eenvoud, vereenvoudiging. Als ik jou iets kort en krachtig wil mededelen, dan vereenvoudig ik de boodschap zodat het duidelijk is. Bijv. "Boeven zijn slecht!" Is iemand het daar niet mee eens? Jij (mijn lezer!) bent natuurlijk heel genuanceerd en eigenwijs en vindt dat wat te simpel. Je vraagt jezelf af, wat bedoel je met "boef" en wanneer is iets "stelen", bestaat eigendom uberhaupt?

In een legeroperatie moet je als soldaat soms blind bevelen opvolgen, je kunt niet in een noodsituatie even een uitgebreid groepsdebat starten, maar je moet vertrouwen op de aanvoerder, dat die een goede inschatting maakt en snel handelen.

Hij die leeft van het gevecht met de vijand, heeft er belang bij die vijand te behouden. Friedrich Nietzsche

Tegenstellingen

Discriminatie ontstaat ook universeel in ons brein. Ons denken werkt dualistisch, dat is snel en efficient. Iets is goed of slecht, lekker of vies, én we gaan door. Nu de mens verder ontwikkeld is en meer tijd heeft om na te denken, zien we ook in dat die snelle oordelen heel persoonlijk en situatie afhankelijk is. In werkelijkheid is geen mens of situatie hetzelfde, maar dat kan ons brein niet aan.

Het denken dat discriminatie alleen bij bepaalde groepen voorkomt, is juist weer discriminatie.

You are not "inferior." You are not "superior." You are simply "You. Maxwell Maltz BreinPrikkel 006:

De vreemdeling / de uitzondering

Wie opvalt staat vooraan in de rij voor een oordeel. Heb je een andere kleur dan de groep, ben je dikker, ander geslacht, langer, tattoes, een wijnvlek, een rolstoel, of wat het ook is dat je opvallend anders maakt dan de groep... je brein pikt het er uit. Laatst liep ik op straat en aan de overkant viel me iets op, iemand liep "raar". Voor ik het weet kijk ik om te zien wat er "aan de hand is", mijn brein wil een antwoord! Helderheid, nu! "Gaat het wel goed met deze man? Is hij dronken? Of heeft hij een "afwijking" aan zijn been, heup etc." Afwijking is net als buitenlander een woord dat veelal een negatieve associatie heeft, maar zo bedoel ik het niet. Zelf probeer ik door de woorden heen te kijken om wat iemand probeert te "verwoorden". Ipv. "afwijking", kun je ook zeggen dat iemand "speciaal" is, wat weer overdreven positief klinkt.

Humor, waar ligt de grens?

Wat mij betreft moet humor altijd kunnen, daarbij is diversiteit de sleuten, want zoals de makers van South Park zeggen, zolang je grappen over alles maakt, is er geen probleem. Vrijwel iedereen kan een goede grap waarderen, zolang je maar niet eenzijdig op 1 onderwerp gaat staan hakken, dan wordt het vanzelf triest.

Als je kiest zit je in de val, want elke keer dat je kiest heb je vóór het een en tegen het ander gekozen. Osho It is time to evolve beyond the macho jerk ideal, all spine and no heart. It is also time to evolve beyond the sensitive and caring wimp ideal, all heart and no spine. David Deida

Discriminatie / onderscheid maken