Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!

Bio logica

Biologie en logica als fundement voor een gezond verstand.

Vertrouwen in de kosmos

Religie en wetenschap zijn vaak met elkaar in gevecht, maar de waarheid bevindt zich in beide, in onze natuur. De natuur is de ultieme leermeester. De natuur (of welk woord je wilt gebruiken) is het geheel, het alles waar wij mensen ook deel van uit maken. Noem het natuur, de kosmos, het alles, de éne, of God. De natuur is niet goed of slecht, maar groeiend door variatie en de kosmos (~het geheel) kent een zekere balans.


Ondanks dat "bewoordingen" nooit alles kunnen vangen, zal ik hieronder je op weg helpen, om inzicht te verwerven in "waarheid", of er in iedergeval iets dichterbij te komen.

Dit is niet te verwoorden

Pas op! Ik ben een enthousiast gebruiker van aanhalingstekens, haakjes en slingers (~). Mijn doel met deze teksten is om duidelijkheid te verschaffen, maar ieder mens is verschillend en heeft een andere achtergrond. Met ~ bedoel ik "ongeveer, of iets in die richting". Neem bijv. het woord "God". Er zijn dan vele verschillende interpretaties en associaties. Sommige denken "onzin!", anderen denken "Die blanke man in de wolken", of "De vader", "het geheel", "de kosmos" of "de natuur". Voor heldere (maar eenvoudige) communicatie zul je dus zelf ook actief mee moeten lezen. Vele mensen van allerlei achtergronden hebben oneindig veel wijsheid te delen, maar vaak begrijpen we elkaar niet. Ons kritische brein probeert gaten te schieten en wil liever niet ons eigen werelbeeld aanpassen. Als je weerstand voelt, of je geirriteerd raakt door een zin, vraag jezelf dan af waardoor dat komt en probeer te begrijpen wat ik probeer te communiceren (en niet direct te oordelen). "Hoe bedoel je dat?"

1. Ken uzelf

1.1 Worden wie je bent

Wees gewoon jezelf

Als je geboren wordt, groei je op in een omgeving. Hopelijk ben jij opgegroeid in een redelijk fijne omgeving. Die omgeving bevat allerlei aspecten, denk daarbij bijv. aan liefde, intelligentie en waardering van je familie/opvoeders, geloofsovertuigingen, landschap (bijv. stad, bos, aan zee) en financiele omstandigheden. Oneidig veel grote en kleine zaken beinvloeden jou en tot wie jij uitgroeid. Misschien hebben je ouders een boerenbedrijf en verwachten zij dat jij (de uitverkorene) hun bedrijf voortzet. Wellicht heb jij echter een hele andere wens en hebben je ouders je (grotendeels onbewust) aangestuurd richting de overname van het bedrijf. Op zo'n soort manier wordt je allerlei kanten op gestuurd, want als kind is het ook lastig om "te weten wat je wil". Zelf ben ik bijv. redelijk vrij opgevoed, misschien zelfs iets te vrij, maar ik vond het heel lastig om bijv. een goede opleiding te kiezen. Het is namelijk net als met nieuw eten proeven. Je moet iets proberen om te weten of je het fijn vind en of het bij je past. Wanneer je inzicht verwerft in wat er aan je is blijven plakken, dat inzichtelijk maakt, loslaat of accepteerd, dan kun je daarna met meer helderheid zien wie je werkelijk bent.

Ik begrijp je niet, geef me meer!

1.2 Wie ben ik nu?

Wie ben ik?

Wanneer je tussen alles wat je niet bent, maar wat wel aan je is blijven plakken (bijv. je naam, je religie, aangeleerde patronen, oordelen en overtuigingen) wat ruimte kunt creeëren, dan is dat wat overblijft, wie je werkelijk bent. Je zult je dan ook bewust worden van hoe snel en makkelijk je afdwaalt in gedachten. Je zult inzien hoe je gedachten (veelal vertekende herinneringen, oordelen etc) continu je gedrag beïnvloeden.

Maar gisteren is er niet meer. Wanneer een kind iets doms doet, kun je het kind makkelijk vergeven, domme dingen doen overkomt iedereen. Wie niet oplet tijds het timmeren van een spijker, slaat zichzelf op de vinger. "Auw! Voortaan beter opletten! Meer aandacht en focus op wat je NU doet."

1.3 Denk voor uzelf

Iedereen ziet een andere interpratatie van de wereld vanuit zijn/haar perspectief. Leer van en luister naar anderen, maar vergeet niet dat niemand het weet! Denk daarom voor uzelf! En vraag jezelf eens af: "Waar komt mijn denken vandaan?"

1.4 Leer jezelf kennen

"Ken uzelf" is heel eenvoudig, maar het gaat tegenlijkertijd oneindig diep en in allerlei richtingen. Je kunt bestaande kennis vergaren, je lichaam leren kennen (bijv. door sport), je denken observeren, je gevoel ervaren. Het is niet een klusje dat je af kunt maken, maar bij mijn weten een levenlang proces van inzicht verwerven en toepassen in de praktijk. Wat je vooral zelf kunt onderzoeken, is hoe JIJ werkt. Monitor jezelf, je eigen gedrag. Het is ook heel interessant om naar andere mensen te kijken en kennis op te slokken via boeken en andere vormen van educatie, maar onderzoek vooral ook jezelf. Geen mens is hetzelfde, maar in de kern komen we allemaal overeen. Dus als je jezelf goed leert kennen, zul je allerlei gedrag ook herkennen in de ander. De andere mensen zijn ook mensen zoals jij en ik. Soms staan ze op een podium, schrijven een boek of verdienen heel veel geld, het blijven allemaal mensen, met hun eigen worstelingen.

Oud!

0) Denk voor uzelf!

Kern: Iedereen ziet een andere wereld vanuit zijn/haar perspectief. Leer van en luister naar anderen, maar vergeet niet dat niemand het weet! Denk daarom voor uzelf!

Nee, niet waar! Helemaal mee eens! Ik begrijp je niet. Leg me uit wat je precies bedoelt!

1) In transitie (van beest, naar burger, tot vrij mens)

Kern: Alles is in beweging, de natuur groeit en breekt daarna weer af (transformeerd). Een klein kind wordt volwassen, ieder op een eigen tempo. Van wilde dieren groeien we naar begrijpende wezens, maar dat gaat meestal niet zo snel of makkelijk als we zouden willen. Hou dat in je achterhoofd. De mensheid is in beweging, in wording. Oordeel daarom niet te snel en wees vergeeflijk wanneer mogelijk.

Meer toelichting graag!

0) Denk voor uzelf!

Ik deel mijn verhaal, ik leef mijn leven, ervaar mijn ervaringen en jij doet je eigen. Anderen kunnen je helpen, advies geven, inspireren, maar uiteindelijk moet je dat alles met wat ruimte er tussen bekijken en tot je eigen conclusie komen.

Veel mensen hebben een eigen agenda, soms heel gericht, soms heel onbewust. Je ouders proberen je (vanuit hun perspectief) in de juiste richting te sturen, soms gaat dat redelijk goed, soms gaat het helemaal mis. Als je (soort van) volwassen wordt, zul je meer je eigen richting gaan zoeken. Tot die tijd hebben allerlei mensen je richtingen opgestuurd, (meestal goedbedoelde) adviezen gegeven en allerlei zaken meegegeven die waardevol waren voor hun. Veel dingen zullen anders blijken te zijn en je zult zelf moeten bijsturen om dichter bij jezelf te komen. Ben je streng religieus opgevoed, dan wordt je wellicht tegendraads en rebels. Later zul je inzien dat er in de kern wel delen van kloppen, maar dat ze verkeerd geinterpreteerd zijn of niet begrepen worden en domweg herhaalt worden.

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen, probeer over te brengen, is dat iedereen zijn of haar eigen waarheid verteld, die (altijd?) een kern van waarheid bevat, maar afhankelijk van de persoon sterk vertekend kan zijn. Zo zul je bijv. geleerd hebben dat liegen slecht is. In religieuze zin zou je dan in "de hel" komen, of last krijgen van "karma" en als ongelovige kun je dat heel snel wegvegen als "onzin!". Wat je echter ook kunt proberen, is de onderliggende boodschap te begrijpen, zonder het al te letterlijk te nemen. "De hel" en "karma" kun je interpreteren als "iets onprettigs". Als je liegt, gaan mensen je wantrouwen, je vrienden en partner zullen boos worden, je verlaten of wraak nemen. Zelf zie ik geen nut in het bidden naar een god. Wel zie ik nut in dankbaarheid en bewustwording, waarbij "bidden" je kan helpen. Sta even stil bij het eten op je bord, dat uit de grond is gegroeid of misschien wel van een ander wezen afkomstig is. Als "ongelovige" kun je heel makkelijk dankbaarheid en het besef onderdeel van een groter geheel te zijn, vergeten.

1) In transitie van beest naar burger

Ben jij meer dan een beest? Wij mensen zijn niet zozeer "meer" of "beter" dan onze mededieren. Wel zijn we complexer, alleen al wat betreft communicatie. Mensen leren van elkaar, mede ook door wijsheid en kennis vast te leggen, bijv. in boeken en tegenwoordig online via het internet. Hoe zou een baby alleen op een eiland zich ontwikkelen? Waarschijnlijk niet, de baby is net als ons allen afhankelijk van de mensen om ons heen en de mensen die in tijden voor ons geleefd hebben.

Door te leren van de mensen die in het verleden geleefd hebben en hun sporen aan ons doorgegeven, kunnen wij verder komen dan de andere dieren. Door meer stabiliteit en veiligheid, gezondere en efficientere voeding groeien we verder. Door samen te werken met anderen kunnen we ons specialiseren. Sommigen zorgen voor voedsel, voor kleding, ,voor educatie, voor een goede grap en ontspanning enzovoort. Kijk maar eens om je heen en wordt je bewust hoeveel mensen er gewerkt hebben aan de spullen om je heen. Sommige spullen worden misschien ondertussen machinaal gemaakt, maar bijv. je stoel is door iemand ontworpen, aangepast, de machines zijn gebouwd door mensen, geprogrammeerd om te doen waarvoor ze gemaakt zijn. De materialen zijn door mensen uit de grond gehaald, door bestuurders van graafmachines, of door

Zijn we ontwikkelde apen? Door aliens gemaakt? Door een God ontworpen? Uit de kosmos gegroeid? Ik zou zeggen overweeg de opties, maar pas op dat je er niet in verdwaalt of verdrinkt. Hoe zeker je ook bent van dat "jouw favoriet" de juiste is, het blijven in zekere zin allemaal theorien. Voor mij persoonlijk is de evolutietheorie nog steeds de best onderbouwde en meest logische optie, wij zijn uit de kosmos, de natuur gegroeid. Maar ik blijf mezelf er aan herinneren dat ik het "ver van weet". Daarbij komt nog, dat een mens in grote mate de eigen regiseur is van wat je denkt te ervaren. Ons brein maakt een model van de werkelijkheid en dit model kan op allerlei manieren worden opgebouwd. Als de fundering van je model gebouwd is op een waar of onwaar verhaal en je het niet eerlijk en oprecht onderzoekt, zal deze fundering alles in je leven kleuren. Als je "spoken" wilt zien, kun je ze zien, maar dat is geen bewijs dat ze echt zijn. En voor de duidelijkheid, met "spoken" bedoel ik allerlei figuren zoals bijv. Heiligen, Aliens, Engelen, Demonen, Geesten. Het zou mij niets verbazen dat mensen daar (bijzondere) ervaringen mee hebben, maar de vraag is meer of hun ervaring werkelijk is wat ze denken dat het is. Het is lastig (onmogelijk!?) ervaringen vast te leggen in woorden, laat staan de waarheid er van te weten. Dit soort onderwerpen blijven wel fascinerend en zeker interessant om met een open blik te onderzoeken, maar hou altijd een stukje ruimte in het midden vrij.

2) Alles is één verweven kosmos

Tekst

3) Gevormd door je omgeving

Ben jij je brein? Of ben jij de prikkels die je brein activeren? Het antwoord is beide en misschien wel meer.

4) Prachtige natuur?

Ons denken is vaak eenzijdig. We kunnen maar één kant tegenlijkertijd beschrijven, dus roepen we "Wat is de natuur toch prachtig!". Als je het daar niet mee eens bent, dan ben je wel een heel pessimistisch monster. Maar laten we eerlijk zijn, we laten onbewust een hoop weg. Overweeg de volgende keer wanneer je een prachtige natuurwandeling in je eentje maakt eens, of deze wandeling wandeling enkele honderden jaren geleden ook zou kunnen hebben gemaakt. Omdat we alles hebben gedood en uitgeroeit wat "eng" en gevaarlijk is in het bos, kunnen we nu een rustgevende wandeling maken. Overal staan borden zodat we niet verdwalen, of je laat je leiden door de computer die we "telefoon" noemen. En het gaat mij hier niet om optimistisch of pessimistisch, het gaat vooral om ons slordige taalgebruik en onwetendheid. Wat veel beter is om te zeggen, is wat is de natuur toch fascinerend!

5) Transformatie & Non-dualisme

Het universum, de realiteit, jij, ik, het laat zich niet vangen in woorden. Maar toch probeer ik het. Je zou het universum, de kosmos (~het alles) kunnen bewoorden als een transformerend energieveld.

Ons denken haalt dit transformerende energieveld door een filter van dualisme. Je kunt zeggen dat we "het oneindige" behapbaar maken door het in stukken te hakken en te vereenvoudigen. Jij bent jij, buiten staat een boom, en ik ben ik. Dichter bij de waarheid is "alles is één", maar door ons denken koppelen we ons los. Dat is ook niet slecht, maar vooral praktisch. Een mens, een wezen, ervaart zichzelf, als een soort begrensd geheel. Wanneer je jezelf echter kritisch gaat onderzoeken, zul je er vanzelf achterkomen hoe lastig het is om je eigen grens vast te stellen. Denk zelf maar eens na over het volgende:

Waardoor groei je?

Een kind groeit fysiek, in omvang, in lengte (en ook in diepte). Waar komt die groei/massa vandaan? -> Een deel van je voeding transformeert tot je lichaam. Als je volwassen bent blijft dat doorgaan, je lichaam vervangt en repareert zichzelf."Je wordt letterlijk wat je eet..."

Waar was jij toen je nog niet geboren was?

Alles wat jou tot jou gemaakt heeft, was er al. Alleen de vorm is veranderd. Op deze manier kun je ook naar de dood kijken. Leven en dood is niets anders dan transformatie van wat er al is. Wat er precies gebeurd kunnen we niet zeker weten. Persoonlijk geloof ik niet dat we "letterlijk herboren" worden, waarbij er bijv. een onsterfelijke ziel zou zijn. Ik geloof dat ons gevoel van "individu zijn" een tijdelijke illusie/constructie is. Je energie wordt meer in een abstracte vorm gerecycled (maar dat is iets dat waarschijnlijk nooit vast te stellen valt).

Non-dualisme en dualisme

De waarheid is non-dualisme, maar onze ervaring is dualistisch. Om de wereld te kunnen behappen, knipt ons brein de realiteit in stukken en plakt er waarden aan. Op deze datum en tijd werd je geboren... maar leefde je niet al in de buik van je moeder? En ben je niet een samensmelting van een spermazoide en een (levend) eitje? Eigenlijk leefde je dus al, maar dan gespleten... Je ziet in iedergeval hoe lastig het is om te bepalen "waar een mens vandaan komt". Je geboorte zetten we vast op een datum en een tijd, zodat we een duidelijk begin hebben. Dat communiceert wat makkelijker! Alle beginnen en eindes kun je dus beschouwen als een "illusie", het is een praktische waarheid.

Heraclitus - "Alles stroomt" Boeddha - "Het enige wat constant is is de verandering."

Leven/dood, stilstaand/in beweging