Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Spirituele kwantumtheorie

Pak je fakkel!

Ik zie de eerste slimme wetenschappers al voor me. Met brandende fakkels schreeuwen ze "Godslastering!", of hun versie "Wetenschapslastering!". Hoe durf je spiritueel en kwantumtheorie in één zin te gebruiken!?!

Spreken met je verbeelding

Maar ik ben geen wetenschapper, maar gewoon een nieuwsgierig mens. Ik heb begrepen van mensen die zich fulltime met kwantum theorie bezighouden zelf niet weten wat het is of hoe het werkt. Juist daarom is het zo interessant, het spreekt de verbeelding aan: "Hoe kan het dat... dat kan toch helemaal niet!".

Het licht is...

Geen oordeel

Zelf probeer ik minder te oordelen, maar de huidige situatie en vooral politici maken het mij erg moeilijk (ik schuif de schuld graag naar hun, zoals zij dat naar de burger of de tegenpartij doen ;-)). Tijdens dat minder oordelen traject heb ik wel een hoop geleerd, ook over hoe ons brein werkt en dat oordelen efficiënt en duidelijk is. Bommen zijn slecht, bloemen zijn goed. Behalve als je een bom gebruikt om een weg aan te leggen door een rotsgebergte. En bloemen zijn minder goed als je ze allemaal probeert op te eten. Afhankelijk van je positie is, is iets goed of slecht. Nou begrijp ik weinig van kwantumtheorie, maar wat ik er van denk te begrijpen is precies wat ik net beschrijf over oordelen.

Een open variabele misschien

Computers werken digitaal, met 0-en en 1-en. Het antwoord op een (berekenings/vergelijkings-) vraag is: "Ja" of "Nee". Het licht is aan of uit. In de Quantum theorie is er nog een 3e variant, een soort "potentieel" of "open-kaart".

Fig.1 - Extremen liggen vaak dicht bij elkaar (paradox). Doden voor "het goede", maakt de held tot monster.
Het is eigenlijk de status van het uitblijven van een oordeel. Het is niet goed of slecht. Het is.

Het is niet simpelweg het toevoegen van 2-en of een "misschien" of "potentieel 0 of 1", het ontstijgt dat.

Osho inspiratie

Door het lezen van het onderstaande citaat van Osho uit "Het boek van niets" maakte ik de bovenstaande associatie.

"Het is moeilijk niet te kiezen, maar probeer het toch – en doe dit bij alles... Wanneer je haat voelt, probeer dan naar het midden te gaan. Wanneer je liefde voelt, probeer dan naar het midden te gaan. En het zal je verbazen dat er tussen beide uitersten een punt is waar beide ophouden te bestaan – waar je nog haat noch liefde voelt. Boeddha noemde dit punt upeksha, onverschilligheid. Onverschilligheid is niet het goede woord. Upeksha betekent een zodanig middelpunt dat je nog het een noch het ander bent. Je kunt niet zeggen: 'Ik heb lief', je kunt niet zeggen: 'Ik haat.' Je kunt eenvoudig niets meer zeggen, je zit gewoon in het midden. Je vereenzelvigt je niet. Er voltrekt zich een transcendentie, en transcendentie is ontluiken. Dat is de rijpheid die je moet bereiken, dat is het doel. Genoeg voor vandaag." - Osho - Het boek van niets (55)


Geplaatst: 27-01-2021 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).

Ook prikkelend?