Een aantal jaren geleden waren ze plotseling daar, de factcheckers. Omdat journalisten zoveel onzin schreven en presenteerde, bleek het noodzakelijk om een nieuwe categorie van journalisten te bedenken, die i.p.v. sensatie en speculatie, de feiten gingen rapporteren.
Nu de Volkskrant plagiaat heeft geopenbaart lijkt het weer (heel eventjes) een hot item. Maar is het realistisch in een wereld die aangedreven wordt door een economische motor überhaupt onafhankelijke media te hebben? Sensatie en onzin levert veel meer aandacht... en dus geld op. En wie economisch groeit, kan zich pas veroorloven om onafhankelijkheid "te kopen". En dat geldt uiteraard niet alleen voor journalisten, maar voor alle branches, op wellicht een enkele verdwaalde kunstenaar na, die slechts zijn hart volgt.
Tegenwoordig hoor ik nooit meer iets van deze factcheckers. De hype is voorbij en het was een deuk in het imago van "de journalist". De noodzaak van factcheckers geeft namelijk mooi het vertrouwen van de media in hun eigen journalisten weer. Wie spreekt de waarheid, wie maakt reclame en wie schrijft propaganda? Waarschijnlijk allemaal, van alles een beetje, door elkaar heen, maar dat is maar en gok, en niet gefact-checkt! (Foei!)
Een onafhankelijk dagblad is een dagblad dat niet wil weten van wie het afhankelijk is.Wim Kan
Het vertrouwen van de bevolking wordt de laatste tijd sterk getest. "Vroegah" hadden we betrouwbare politici en ondernemers die rekening hielden met de maatschappij en de individuele gezondheid van ieder mens. Die goeie ouwe tijd, toen we mensen nog op hun woord geloofden. Die goeie ouwe tijd is er waarschijnlijk nooit geweest, maar door de groeiende transparantie en klokkenluiders ziet "de gewone burger" steeds meer van de exotische wereld van de politiek en van de bankenwereld. En natuurlijk, het zijn er maar een aantal die het vertrouwen schaden en die de standaard zetten voor anderen om mee te doen. Net als voetbalhooligans is er een kleine groep die het verpest voor een grote groep voetballiefhebbers. Het grote verschil is het niveau waarop zij schade aanrichten. Waar de voetbalhooligans "slechts" een historische fontein slopen, daar slopen egoïstische politici en bankdirecteuren onze volledige maatschappij.
Omdat we de waarheid niet aan kunnen, is de schijn heilig.Freek de Jonge
Is dat erg, kun je je afvragen? Misschien valt het wel mee, want zoals ik het zie werken ze zelf zeer actief mee aan het vernietigen van datgene dat hen drijft, de waarde van geld. Wanneer de waarde van geld steeds verder daalt, zal hun macht vanzelf ook afnemen en de bevolking steeds duidelijker laten zien dat onze maatschappij langzaam maar zeker voorbij de economie zal groeien en er een tijd ontstaat waarin deze naar de achtergrond, of volledig verdwijnt.
Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).